Rothschildov rozprávkový hlavolam

12.12.2013 12:13

 

Rothschildov rozprávkový hlavolam.

Bol bohatý muž. Po rodičoch zdedil pekný dom aj obchod. Dovážal tovar z Indie.

Zo začiatku se mu darilo. Ale neskôr sa stalo, že jeho dom zhorel. Stádo napadli vlci. Lode z Indie v búrke stroskotali. A zemi napadli krvilačný dobyvatelia. Musel preč. Nemal už nič len úspory. Za polovinu zakúpil somára a vydal se do púšte. Neskôr somár zdochol hlady. Potom muža prepadli zbojníci a olúpili ho o zvyšok peňazí. Slnko bolo také silné, že mal spálenú kožu a ochorel. Keď došiel k vode, ta bola slaná. Z posledných sil se doplazil k bráne kráľovského paláca. Zbedačený, polomŕtvy.

Stráže u brány si ho zmýlili so zbojníkom, zbili ho a predviedli pred kráľa. Ten vypočul jeho príbeh o smole, ktorá ho stretla a stále nie je u konca. Pak prekvapivo povedal:

Urobím Ťa kráľom. Ale mám podmienku. Vonku mám 100 vychudnutých oviec. Majú veľký hlad. Nakŕm polovicu z nich a dostaneš kráľovskú korunu.“

Muž dostal najesť a napiť. S radosťou vyhnal 50 oviec na pastvu. Všetky sa pásli, ale smola – pastvina bola plná jedovatých bylín a ovce postupne zdochli. Kráľ povedal:

Na žiadnej inej pastvine tieto byliny nerastú. Vidím, že máš naozaj smolu. Vezmi si ďalších 30 ovci a nakŕm je inde. Potom bude trón Tvoj.“

Muž vyhnal ovce do hôr. Začali pásť trávu. V tom se pribehli divokí psi. Ovce se dali na bezhlavý útek, až se zrútili sa do priepasti a všetky se zabili. Kráľ se hneval:

Ty máš smolu. Na tej hore se psi objavia raz do roka. Ale dobre, tu máš posledných 20 oviec. Keď ich neprivedieš napasené, budeš o hlavu kratší.“

Muž v beznádeji a skľúčený vybral pastvinu. A stal se zázrak. Ovce se po celý deň spokojne pásli, mocneli, rúna mali bohatšie a čím ďalej väčšiu chuť. Večer muž prihnal 20 silných oviec. Kráľ je na trhu mohol obratom zameniť za 100 vychudnutých a povedal:

Budeš dobrým kráľom ľudu, na ktorom mi tak záleží. Pomôžeš mu z chudoby.“

Muž se začudoval.

A Rothschild svojím rovnako začudovaným deťom položil 3 otázky:

1. Ako môže ľudu, na ktorom kráľovi záleží, vládnuť smoliar, ktorý má raz šťastie a tisíckrát smolu? A dokonca príde o 80 oviec zo 100?

2. Ako môže iným z chudoby pomôcť chudák, ktorý ani kráľu nepomohol zbohatnúť a len mu vrátil to, co mu kráľ zveril (de facto 100 vychudnutých oviec)?

3. Prečo ho kráľ nemenoval svojím nástupcom ihneď, keď k nemu muž prišiel?

 

Za Vaše odpovede zaslané prostredníctvom kontaktného formulára ale na email vlhofrik@gmail.com kniha R. Conwella vo forme pdf súboru.

O zaslanie riešenia môžete požiadať po 6.1.2014

Kontaktujte nás