Na povinnom zmluvnom poistení skúsení vodiči ušetria

04.11.2016 11:16

 

 

Rovnako ako každý rok sa mnohí motoristi aj v závere tohto roka obzerajú po nových cenách povinného zmluvného poistenia

Aj keď boj o motoristov nie je už sezónnou, ale celoročnou záležitosťou, viaceré poisťovne menia svoje cenníky práve na záver roka.

Trh PZP čaká ako koncom roka zareaguje konkurencia aj na to, čo sa udeje v legislatíve. Sú aj poisťovne, ktoré svoje sadzobníky upravili viac – zmenili segmentačné kritériá alebo ich dôležitosť pre stanovenie ceny


Najmenšie rozdiely v cene poistiek sú v prípade skúsených vodičov, ktorí jazdia viacero rokov bez nehody.

Týchto motoristov majú záujem získať všetky poisťovne. Naopak, citlivosť poisťovní k viac rizikovým, napríklad mladým motoristom je rozdielna, aj preto sú cenové rozdiely medzi nimi v desiatkach €.

Poisťovne vysvetľujú nižšiu cenu pre starších vodičov tým, že jazdia opatrnejšie. Z dlhodobých analýz, že vodiči, ktorí majú 30 rokov a viac, sú výrazne skúsenejší ako začínajúci vodiči, vďaka čomu spôsobujú aj menej nehôd, a preto môžu mať aj lacnejšie povinné zmluvné poistenie.

V porovnaní s minulosťou pribudli kritériá, ktoré rozhodujú o cene auta. Dávno už neplatí, že cenu poistenia zistia jednoduchým pohľadom do tabuľky. O výške poistného v súčasnosti nerozhoduje už len zdvihový objem valcov, ale aj výkon motora, vek vodiča, jeho bydlisko či počet najazdených kilometrov. Poisťovne dávajú zľavy starším vodičom či tým, ktorí majú u nich uzatvorené aj iné poistky. 

Od novembra rozšírila kritéria pre stanovenie ceny najväčšia poisťovňa na trhu. "Okrem už existujúcich parametrov budeme od 1. 11. 2016 pri stanovovaní poistného zohľadňovať aj značku vozidla a pridali sme aj užšie rozčlenenie podľa bydliska poistníka. Výsledkom kombinácie týchto kritérií je individuálna výška poistného," povedala Helena Kanderková z Allianz – Slovenskej poisťovne.

Viaceré poisťovne lákajú motoristov na to, že pri uhrádzaní škody neuplatňujú amortizáciu. To znamená, že poškodenému zaplatia viac peňazí. Napríklad ak pri cúvaní poškodíte dvere na zaparkovanom aute, v prípade uplatnenia amortizácie poisťovňa uhradí skutočnú cenu dverí. Bude rátať napríklad, že ide o päťročné dvere, ktorých hodnota je 300 eur. Preto poškodenému zaplatí 300 eur. V skutočnosti však tento poškodený pravdepodobne nebude zháňať rovnaké päťročné dvere, ktoré by stáli 300 eur, ale v servise mu namontujú nové dvere, ktoré stoja tisíc eur. A túto sumu by mala uhradiť poisťovňa, ktorá amortizáciu neuplatňuje. "Poistník má tak istotu, že ak svojou chybou zaviní dopravnú nehodu, náhrada škody bude vysporiadaná bez ďalších ťahaníc a problémov s amortizáciou a vyriešená v plnom rozsahu oprávneného nároku poškodeného," povedala Kanderková.