Domáce zviera

05.08.2015 11:03

Domáce zviera v peňaženke

 

Uvažujete o domácom zvierati a dodávate si odvahu, že to zvládnete? Zvažujete časové možnosti, čo s ním, keď práve pracujete, a prepočítavate, koľko to celé bude stáť? Ak sa nakoniec rozhodnete pre domáceho miláčika, potrebujete rátať aj s výdavkami, ktoré na vašu peňaženku môžu zaútočiť každý mesiac. Koľko vlastne stojí pes, mačka či iné zviera?

Okrem bežných výdavkov sa s chovom či vlastnením zvieraťa spája viacero povinností i nákladov, ktoré s nimi súvisia. Pravda, nemožno porovnávať chov rybičiek s vlastnením nemeckej dogy.

Poistenie

To je po návštevách u veterinára azda najdôležitejšou povinnosťou majiteľa, ako zabezpečiť a ochrániť seba i zviera. Ide najmä o zodpovednosť za zdravie zvieraťa, pohodlie, ale aj o to, čo vyvedie. Poistenia domáceho zvieraťa sú k dispozícii najmä pre psy, mačky a králiky. Podľa portálu Global market compare sa takéto poistenia môžu dohodnúť jednotlivo alebo ako multipoistenie pre zvieratá. S podobnými možnosťami a ponukou najnovšie prichádza aj Allianz - Slovenská poisťovňa. Pozerá sa na problematiku z rôznych uhlov a rieši aj prípad, keď váš pes napríklad pohryzie poštára. ,,Preto by mali chovatelia chrániť seba a svoje zviera vhodným výberom poistenia," uvádza poisťovňa. Domácich miláčikov totiž za člena rodiny považujú nielen sami majitelia, ale aj poisťovne. V poistení domácnosti sú preto krytí aj zvierací príbuzní a náklady spojené s ich zdravotnou starostlivosťou, pohrebom či zodpovednosťou za škodu. ,,Za domáce zviera sa v poistných podmienkach považuje pes, mačka, fretka, hlodavec, plaz, okrasné či spevavé vtáctvo a akváriové rybičky vo vlastníctve poisteného alebo člena domácnosti, chované pre potešenie v byte či dome," vymenúva poisťovňa. Skutočné náklady sa tak prejavujú až v prípadoch, s ktorými sa každý majiteľ môže a vo väčšine prípadov zrejme aj stretne. ,,Z poistenia domácnosti sa môžu uhradiť náklady na liečenie a pohreb domáceho zvieraťa, musia sa však potvrdiť účtovnými dokladmi. Náklady na liečenie poisťovňa hradí, len ak boli vynaložené na nevyhnutný lekársky zákrok alebo liečenie v súvislosti s úrazom domáceho zvieraťa," avizuje Allianz - SP. V niektorých prípadoch nejde o malé náklady. Napríklad ortopedická operácia psa môže jeho majiteľa vyjsť aj na šesťsto eur. Náklady na pohreb sa klientovi nahradia v prípade, ak boli vynaložené na pohreb domáceho zvieraťa, ktoré zahynulo následkom úrazu. Pohreb alebo kremáciu musí vykonať firma, ktorá má na takéto služby oficiálne povolenie. Nemilým prípadom môže byť aj útok zvieraťa. V každodennom živote sa môže stať, že i napriek poriadnej výchove a dobrému výcviku majiteľ neodhadne správanie svojho miláčika. Platí to najmä pri psoch s voľným výbehom. Ľahko tak môže dôjsť k napadnutiu ľudí, ktorí sa dostanú do jeho blízkosti. Ako to vidí poisťovňa? ,,Pokiaľ sa zviera cíti ohrozené, napríklad iným psom alebo nervóznym či opitým susedom, môže sa brániť útokom. V prípade, že niekoho pohryzie, škodu je možné hradiť z poistenia domácnosti majiteľa, ktorý by v ňom mal mať uzatvorené aj poistenie zodpovednosti za škodu. Krytie sa vzťahuje takisto na uhryznutie cudzieho zvieraťa," konkretizuje Allianz - SP. Preventívne opatrenia pri domácom zvierati možno minimalizovať jeho poistením. Koľko to stojí? Pretože ide o poistenie domácnosti, jeho výška závisí od typu zodpovednosti, veľkosti nehnuteľnosti či výšky, na akú si chce majiteľ zodpovednosť poistiť.

Cestovanie

Iná forma poistenia, ale s rovnakým princípom platí aj pri cestovaní so zvieratami. Práve počas letných dní ide o dôležitú povinnosť, na ktorú by mali ich majitelia myslieť. Akýkoľvek presun so zvieraťom by mal zahŕňať aj jeho poistenie. ,,V ostatných rokoch čoraz viac Slovákov cestuje za hranice aj so svojím psom alebo mačkou. Tretina z ciest pritom mieri do Chorvátska, ale domáci miláčikovia nám často robia spoločnosť aj pri výletoch do Českej republiky, Rakúska a Talianska," vyplýva zo štatistík Union poisťovne. Okrem tradičného poistenia osôb možno na cestu poistiť aj domáceho miláčika. ,,Poistenie zvieraťa kryje liečebné náklady v prípade jeho náhleho ochorenia alebo úrazu v zahraničí, ale tiež následky škôd, ktoré môže spôsobiť inej osobe na zdraví alebo majetku," špecifikuje Union poisťovňa. Dodáva, že náklady spojené s liečbou či ošetrením zvieraťa sú v zahraničí porovnateľne vysoké ako u ľudí. Ošetrenie zlomenej labky sa pohybuje až okolo sumy tisíc eur. ,,Liečba psíka, ktorý vo Švajčiarsku dostal náhle zdravotné ťažkosti, vyšla na 650 eur. A v Grécku zasa pes poškodil posteľ a majiteľ nezbedníka dostal od hotela účet vo výške 143 eur. Našťastie, všetky tieto prípady mali dobrý koniec a majiteľov psíkov to nestálo ani cent," tvrdí Union. Podľa tohto finančného domu siaha po poistení čoraz viac majiteľov domácich miláčikov. Poistenie platí pri cestách do akejkoľvek krajiny v zahraničí. Pri postupe liečenia, ako aj pri riešení poistných udalostí platia určité postupy a podmienky. Poisťované zviera musí byť pred cestou zdravé a potrebuje mať platný medzinárodný očkovací preukaz (takzvaný pet pass). Poistenie liečebných nákladov domáceho miláčika kryje nevyhnutné liečebné náklady, ktoré vzniknú pri úraze alebo náhlom ochorení zvieraťa v zahraničí. Teda veterinárne ošetrenie, náklady na predpísané lieky a zdravotné pomôcky, náklady spojené s hospitalizáciou zvieraťa a jeho prepravou do najbližšieho veterinárneho zariadenia až do výšky tisíc eur. Pokiaľ sa obávate toho, že vaše zviera spôsobí škodu, poistenie tejto zodpovednosti slúži na preplatenie škôd, ktoré poistené zviera spôsobí tretej osobe na zdraví alebo majetku až do výšky dvetisíc eur. Podobné krytie na jeden deň vyjde podľa Union poisťovne na zhruba päťdesiat centov.

Čipovanie

S určitým povinným nákladom treba rátať aj pri čipovaní. Od začiatku novembra 2011 je totiž každý majiteľ psa, mačky alebo fretky povinný na svoje náklady zabezpečiť jeho identifikáciu a registráciu. Aj preto by na túto povinnosť mali myslieť majitelia ešte pred kúpou zvieraťa. Prinajmenšom by sa mali informovať, či je zviera po kompletnej vakcinácii, odčervené a začipované s vystaveným pet passom. Ten je dôležitý pre povolenie cestovania so zvieraťom, hoci aj v rámci Európskej únie (vystavuje ho veterinár). Čipovanie vychádza v priemere od desať do pätnásť eur.

Zverolekár

Podobne ako u ľudí, aj v prípade zvierat stúpa so zvyšujúcim sa vekom množstvo ochorení, s ktorými sa možno stretnúť. K prvotným povinnostiam určite patrí zdravotná starostlivosť o domáce zviera. Služby zverolekára sú často porovnateľne nákladné ako tie pri človeku, pričom by majiteľ nemal nič zanedbávať. Veľmi dôležité sú preventívne prehliadky, keďže len veterinár vie určiť presnú príčinu, príznaky či stav zvieraťa. Preventívna prehliadka psa a mačky je aj podľa veterinárnej ambulancie Family Vet kľúčová. Ako ambulancia uvádza na svojom portáli: ,,Takisto ako každý dospelý človek by aj psy a mačky mali absolvovať pravidelné preventívne prehliadky. Ak už nie v mladom veku, tak aspoň v čase, keď sa už vek zvieratka považuje za geriatrický. V tomto období značne narastá riziko rôznych onkologických, metabolických, endokrinných, kardiologických, neurologických a degeneratívnych ortopedických ochorení." Podľa Family Vet možno psy alebo mačky staršie ako šesť rokov považovať za geriatrických pacientov. Pri stredných plemenách psov do dvadsaťpäť kilogramov sa uvádza hranica okolo sedem až osem rokov a pri malých plemenách psov je hranica približne desať rokov. Pri mačkách je to vek zhruba sedem až osem rokov bez ohľadu na plemeno. Náklady za veterinárne služby sa menia len minimálne, najčastejšie ide o preventívne výkony od pätnásť do tridsať eur. Platí to aj pri výjazdoch veterinára. S touto ponukou prichádza čoraz viac ambulancií, pretože je to najefektívnejšia voľba pre majiteľov zvierat. V cenníkoch zverolekárov býva najčastejšie najdrahším zákrokom kastrácia či sterilizácia.

KTO SA POSTARÁ O VÁŠHO MILÁČIKA

Ponuka psích hotelov sa rozrastá aj na Slovensku

- Family Song's, Bernolákovo: od 10 eur na deň + strava

- Psí Raj, Marianka: 10 až 15 eur na deň podľa typu starostlivosti
- Hotel pre psov u Zuzany, Devínska Nová Ves: 9 eur na deň
- Salón Havko, Bratislava: 13 eur na deň
- Dany, Zálesie: 10 eur na deň
- Doggie, Bratislava: od 25 eur na deň
- Dogstar hotel pre psov, Bratislava: 13 až 15 eur na deň podľa veľkosti plemena
- Happy hotel pre psov, Lamač: 10 až 17 eur na deň podľa veľkosti plemena