Radarové semafory

12.01.2016 09:01

Cestných pirátov pribrzdia v obciach radarové semafory


Pokuty za prekročenie rýchlosti štát od januára už zdvihol a teraz pracuje na tom, aby neporiadnych vodič odhalil ľahšie. Ministerstvo vnútra plánuje na cesty pridať tento rok stovky nových kamier. Avizuje aj ďalšiu novinku – takzvané radarové či spomaľovacie semafory. Tie by mali fungovať najmä v obciach. Ak niekto prekročí predpísanú päťdesiatku, semafor automaticky zapne červenú. Tým by mal zastaviť rýchlo idúce auto napríklad pred priechodom pre chodcov a zároveň pôsobiť výchovne na vodiča. "Je to pomerne dobrý výchovný prostriedok a aj určitý bezpečnostný prvok," vysvetlil minister vnútra Robert Kaliňák.

V Česku semafory chvália

Radarové semafory fungujú aj v zahraničí. Už niekoľko rokov ich používajú aj v Česku, kde sú ohlasy pozitívne. Zopár ojedinelých príkladov sa nájde aj na Slovensku. Jedným z nich je obec Ratnovce v okrese Piešťany. Jej starosta si semafor s radarom pochvaľuje. "Funguje u nás už rok a rozdiel je evidentný," povedal starosta Peter Gogol. Zriadenie semafora stálo asi 4950 eur a obci naň prispela aj nadácia Allianz. "Tento rok by sme chceli aj druhý, no z opačnej strany obce," dodal Gogol. Ministerstvo vnútra k novinke doviedli vlaňajšie štatistiky, podľa ktorých vzrástol počet usmrtených chodcov. Vlani na cestách zomrelo až 80 chodcov, čo je o 22 viac ako v roku 2014. Väčšina chodcov zomrela v obciach, pričom vina bola v 62 percentách prípadov na strane vodičov. Dopravný analytik Jozef Drahovský o novinke hovorí, že ak je dobre použitá, zvyšuje bezpečnosť na cestách. "Nie je však dobré, ak je takýto semafor umiestnený napríklad tesne za zákrutou či na mieste, kde nie je dobre vidieť," povedal Drahovský. Spomaľovanie v obciach má podľa neho efekt najmä na vynucovanie predpísanej rýchlosti, no priame zlepšenie štatistík usmrtených chodcov podľa neho neprinesie. "Pomôže iba v špecifických prípadoch, keď napríklad v obci nie je chodník a autá tam môžu zachytiť chodcov," dodal.

Mapu kamier finalizujú

Semafory v obciach nebudú jedinou novinkou. Kaliňák avizuje vypísanie tendra na zavedenie plnej objektívnej zodpovednosti, v rámci ktorej by mali chodiť previnilcom pokuty len na základe kamerového záznamu. Objektívna zodpovednosť funguje síce aj dnes, no policajti musia rozlišovať čísla áut a priraďovať ich k majiteľom manuálne. Nový systém by to mal robiť automaticky. "Predpokladáme, že by sme to mohli spustiť do konca roka," avizoval Kaliňák. Tender za takmer 50 miliónov eur by mal vytvoriť 1341 kontrolných bodov, pričom asi 280 by aj meralo rýchlosť. Zvyšné budú zamerané napríklad na prejazd na červenú či nezastavenie na stopke. Mapa rozmiestnenia kontrolných bodov bude pred spustením zverejnená, no vnútro ju nechce zverejňovať vopred. "Prebiehajú jej finálne úpravy," zdôvodnil tlačový odbor rezortu.