Poistenie domu, domácnosti, havaríjne poistenie, poistenie zodpovednosti môže výrazne zdražieť

02.08.2016 16:00

Poistenie áut či domácností chce vláda zdaniť, jeho cena sa preto môže zvýšiť o desiatky €


Štát môže získať cez zdanenie neživotných poistiek aj 80 miliónov eur ročne.
 

Neživotné poistky, ako je poistenie domácnosti, budov, havaríjne poistenie, poistenie zodpovednosti by mohli na budúci rok zdražieť. Ministerstvo financií chce zaviesť špeciálny odvod, ktorý by poisťovne platili zo všetkých neživotných poistiek. Poisťovne tvrdia, že by bol vyšší ako ich vlastné zisky, a preto nepopierajú, že zvýšia ceny.

O odvod zvýšia cenu

Poisťovne majú podľa predbežného návrhu ministerstva platiť odvod vo výške osem percent z predpísaného poistného, ide o sumu, ktorú spotrebiteľ platí za poistku. Ak niekto platí za poistenie bytu 50 € ročne, 8 € by malo ísť rovno do štátnej pokladnice. Alebo ak má niekto havarijnú poistku za 200 € ročne, štát by mal zinkasovať 16 €. Rezort financií vo svojom návrhu vysvetľuje, že chce takto "zlepšiť stav verejných financií". Koľko plánuje vybrať a či sa nový odvod bude týkať nových, alebo aj starých zmlúv, zatiaľ nie je jasné. Podľa poisťovní ide o veľmi nešťastné rozhodnutie, o ktorom sa s nimi nikto nebavil. "Tí ľudia, ktorí si dobrovoľne poisťujú svoj majetok a napríklad pri povodni nezaťažujú štát žiadosťami o príspevok, majú štátu pomôcť zlepšiť verejné financie ôsmimi percentami," vyčíta štátu Jozefína Žáková, prezidentka Slovenskej asociácie poisťovní. Okrem toho, poslať štátu 8 % z poistky si poisťovne nemôžu dovoliť. Je to viac ako ich vlastný zisk, ktorý z poistiek majú. Preto otvorene hovoria, že by nový odvod jedna k jednej premietli do ceny poistiek. Ak by poisťovne skutočne zahrnuli odvod do svojich cien, zdraželi by poistky áut, domov. Namiesto 50 € ročne by ľudia za poistenie bytu platili 54 € a namiesto 200 € havarijného poistenia 216 €.

Okrem zdražovania pripúšťajú poisťovne aj ďalšie scenáre. Niektoré poistky by mohli byť nedostupnejšie ako doteraz, na čo by doplatili práve spotrebitelia. Alebo by sa mohlo stať, že ak by si chcela poisťovňa udržať klientov, nechala by im síce pôvodné ceny, ale museli by sa jej zaviazať na dlhší čas ako doteraz. Menšie poisťovne by mohli utrpieť najviac, pretože by pre vyššie ceny mohli stratiť klientov a prísť o zisky. Žáková nevylučuje, že by mohli odísť z trhu. "Celý návrh ministerstva považujem za nedomyslený. 

Ministerstvo financií sa k výhradám poisťovní a odborníkov zatiaľ vyjadrovať nechce, keďže návrh zákona o novom odvode bude až budúci týždeň zverejnený na pripomienkovanie. Ak by návrh prešiel a špeciálny odvod by sa platil zo všetkých neživotných poistiek, štát by mohol prísť k desiatkam miliónov €. Asociácia poisťovní vyčísľuje, že ak by sa odvod týkal aj súčasných zmlúv, poisťovne by štátu odviedli 80 miliónov € ročne, ak len nových zmlúv, bolo by to zhruba 26 miliónov €. Zodvodnenie súčasných zmlúv by mohlo byť problematické. Poisťovne majú s klientmi uzavreté platné zmluvy a zvýšiť im zo dňa na deň ceny by bolo neférové. "Je nepochopiteľné, že nás do takejto ťažkej situácie dostáva samotný regulátor. Veď práve jemu by malo záležať, aby celý sektor fungoval a aby sa ľudia dostali k poisťovacím službám," dodala Žáková.