Na čo myslieť pred lyžovačkou ?

10.11.2015 10:13

Na čo myslieť pred lyžovačkou ?

 

Úrazy pod vplyvom alkoholu na zahraničných zjazdovkách nie sú časté. Väčší problém je lyžovanie mimo vyznačených trás.

Zlomeniny, odreniny, otrasy mozgu či škody spôsobené na svahu iným lyžiarom. Prípadne chrípka, zápaly hrdla a nachladnutie. To sú najčastejšie úrazy a ochorenia, ktoré žiadajú ľudia preplatiť z cestovného poistenia. Väčšina poisťovní za poistenie na lyžovačku príplatok nechce.

Poisťovne prevažnú časť poistného plnenia klientom v zime vyplatili za ošetrenie u lekára a v nemocnici. Platili aj za röntgenovú a laboratórnu diagnostiku, za lieky a za obväzový materiál či materiály na fixáciu častí tela.

Základom sú liečebné náklady

Za samotné poistenie liečebných nákladov na víkendovú lyžovačku zaplatíte od dvoch do šiestich eur, ak je však poistenie kompletné aj s poistením zodpovednosti či batožiny, býva to viac. Cena za týždeň pre dospelú osobu sa pohybuje od 12 do 19 eur. Zľavu môžu najčastejšie získať deti, dôchodcovia a skupiny ľudí.

Oplatí sa vedieť

Kde a kedy budete lyžovať. Lyžovanie a snoubordovanie na vyznačených tratiach počas otváracích hodín je vo väčšine poisťovní považované za zimný šport, ktorý poistia bez príplatku. Jazdu na boboch, rýchlokorčuľovanie, skialpinizmus či lezenie po ľadopádoch si väčšina poisťovní dá poriadne zaplatiť alebo nepoisťuje. Ak sa zdržíte na svahu v bufete a zraníte sa až pri spúšťaní dolu svahom po otváracích hodinách, poisťovne budú mať výhrady.
Lyže si strážte. Krádež či stratu lyžiarskej výbavy nepoisťuje každá posťovňa. Väčšinou platí, že páchateľ pri ich krádeži musel prekonať prekážku. Niektoré škody preplatia len v prípade, že ich ukradli z uzamknutej chaty, v ktorej ste ubytovaní. Podmienkou je, že máte poistenie batožiny.

Ak sa vám však niečo stane a vy nemáte poistku, zaplatíte oveľa vyššie sumy. Cena za základné ošetrenie pri nekomplikovanom poranení na svahu sa pohybuje od 150 do 700 eur, čo už zahŕňa aj röntgen.

Prevoz vrtuľníkom je drahý

Komplikovanejšie zlomeniny vyžadujúce prevoz a hospitalizáciu sa začínajú pri sume 700 eur. Prevoz zo svahu stojí do 300 eur a prevoz vrtuľníkom od 1500 do 4000 eur. Prevoz vrtuľníkom preplácajú všetky poisťovne, býva zahrnutý už v základnom balíku.

V Rakúsku veľmi dobre funguje systém Horskej záchrannej služby, ktorý promptne vyjde na miesto, posúdi stav pacienta a zaistí transport zo svahu a následný transport na ošetrenie. Je to platená služba a náklady sa pohybujú v stovkách eur.

Pri malých škodách najvyšší limit, ktorý poisťovňa vypláca, nikoho nezaujíma. Pri vysokých škodách sa ho však oplatí poznať, v poisťovniach to býva rôzne. Pohybuje sa od 80­ do 250­tisíc eur, sú však aj poisťovne, ktoré horný limit nemajú.

Pas vám v Rakúsku nezadržia

Prístup rakúskych poskytovateľov je zvyčajne korektný, poisťovne podľa ich informácií nečestné praktiky nezaznamenávajú. Na rozdiel od Francúzska, kde klientom bežne zadržia pas alebo lyžiarske vybavenie, kým neuhradia platbu za zásah horskej služby.

Poistiť si však treba nielen vlastné zdravie, oplatí sa k tomu pridať napríklad poistenie zodpovednosti za spôsobené škody. Rakúsko podobne ako Taliansko sú špecifické tým, že zahraniční lyžiari aj po nevinnej zrážke na svahu zažalujú škodcu (teda vás) za ublíženie na zdraví. Potom si aj niekoľko týždňov po poistnej udalosti vymáhajú odškodné na základe rozhodnutí ich advokátov (hmotné aj nehmotné škody) vo výške niekoľko tisíc eur.