Cestujete s autom do zahraničia ?

16.12.2016 15:29

 

 

Či už cestujete do zahraničia súkromne, alebo za služobným účelom, rozhodne tak nerobte nepripravení. Za hranicami na vás spoza volantu číha more byrokracie.

1. Medzinárodný vodičský preukaz - Pokiaľ sa chystáte riadiť motorové vozidlo za hranicami Európskej únie, musíte si zaobstarať medzinárodný vodičský preukaz. Tento doklad sa vydáva s platnosťou na 3 roky a platí len v prípade, pokiaľ ste držiteľom vodičského oprávnenia v krajine pôvodu. Vybavíte si ho na vašom lokálnom policajnom riaditeľstve.

2. Zelená karta - Tak, ako slúži biela karta k potvrdeniu o PZP pre potreby domácej polície, tak slúži zelená karta pre potreby tej zahraničnej. Zelená karta totižto nahrádza vašu povinnosť, uzatvárať si PZP v každej navštívenej krajine zvlášť. Vydá vám ju vaša poisťovňa, u ktorej máte zriadené tuzemské PZP.

Taktiež si nezabudnite pred cestou skontrolovať, v ktorých krajinách má vaša zelená karta platnosť. Tieto údaje nájdete na stránke vašej poisťovne.

3. Poistenie na hraniciach - Pokiaľ cestujete do krajiny, ktorá neakceptuje zelenú kartu, budete potrebovať takzvané poistenie na hraniciach. Tieto doklady si nedokážete zabezpečiť inak, ako priamo na hraničnom prechode s danou krajinou. Na ceste teda počítajte s malou administratívnou zastávkou a rozhodne nepokračujte bez poistenia ďalej do krajiny.

4. Európsky formulár o dopravnej nehode - V ideálnom prípade by ste si mali vziať formulár o hlásení škodovej udalosti v jazykoch krajín, cez ktoré sa budete pohybovať. Európske formuláre sú s tými našimi identické, no minimálne anglické prevedenie na palube vozidla by malo byť v prípade nepríjemností výhodou

5. Havarijné poistenie - PZP je ako u nás, tak aj v zahraničí povinnosťou. Do veľkej miery vám však odporúčame pred cestou do zahraničia zainvestovať do havarijného poistenia. Nejde však len o chránenie v prípadoch, kedy vám auto poškodia vandali, prípadne divá zver. S havarijnou poistkou budete chránení aj v prípade, že vás zastihne porucha vozidla.

Pokiaľ máte havarijnú poistku vo vašej domácej krajine zariadenú, je veľmi jednoduché ju rozšíriť na územie Európy. Stačí vám k tomu návšteva pobočky, alebo len jednoduchý telefonát do vašej poisťovne.

Pokiaľ sa chystáte do zahraničia na aute ktorého nie ste majiteľom , vybavte si nasledovné v týchto prípadoch

Ak je auto z požičovne, postačí vám zmluva o vypožičaní, ideálne v anglickom jazyku. Ak však nebudete mať anglické prevedenie zmluvy, nič sa nedeje. Zahraničná polícia si musí pri kontrole vystačiť aj s domácim prevedením.

Idete služobným autom? Zamestnávateľ je v prípade vášho vyslania na služobnú cestu povinný vystaviť patričné potvrdenie. S kontrolami majiteľa vozidla sa stretnete hlavne na colných úradocho V prípade, že auto nie je vaše, no patrí vášmu známemu či príbuznému, je vhodné pri sebe nosiť splnomocnenie k užívaniu vozidla. Jednou z prvých otázok zahraničnej polície pri cestných kontrolách je práve otázka "Je toto auto vaše?". Pokiaľ sa neviete preukázať vhodným spôsobom, miestna správa vás dokáže zdržať aj na niekoľko hodín, kým nezistí pôvod a majiteľa vozidla.